NK parabadminton 2020 wordt een loodzware dag

Rolstoel- en- aangepast badminton. Erik Jan Koekoek in actie. foto Marisca van Dam
Rolstoel- en- aangepast badminton. Erik Jan Koekoek in actie. foto Marisca van Dam

Uit de pas gepubliceerde nieuwsbrief van de werkgroep parabadminton blijkt dat het NK in Veenendaal een loodzware dag zal worden. Met een start om 09:30 uur en een verwachte prijsuitreiking om 21:00 uur wordt een ware uitputtingsslag.

Daarbij kan terecht de vraag gesteld worden of de deelnemers wel hieraan moeten worden blootgesteld. We kunnen het de organisatie niet kwalijk nemen om alle onderdelen op één dag te spelen, maar voor de deelnemer met een beperking is het onverantwoordelijk om zo lang te spelen.

Het tegen argument zal zijn dat je niet aan alle onderdelen hoeft mee te doen. Maar die keuze kan de organisatie toch niet voor je maken? Een lastige discussie. De werkgroep aangepast badminton, met hoofdzakelijk leden uit de badminton bond zelf, heeft ook reglementaire regels toegevoegd. Daarbij direct de kanttekening geplaatst dat één en ander waarschijnlijk niet uitvoerbaar is. Eén van de regels is dat de deelnemer minimaal aan drie, uit het circuit voorkomende, toernooien moet hebben deelgenomen. Moet je de regels dan wel toepassen als je zelf kanttekening plaatst?

Daarbij wordt niet gespecificeerd welke onderdelen dan van toepassing zijn. Dus zoals het er nu staat, mag de speler die aan drie toernooien heeft meegedaan, maar nimmer aan een enkel wedstrijden (dus alleen aan mix of dubbel), nu wel in de enkels mag uitkomen op het NK.

Maar dispensatie is makkelijk aan te vragen, een mailtje met je motivatie is voldoende. Hoe jou motivatie wordt beoordeeld en aan welke criteria moet voldoen om te worden gehonoreerd, wordt niet vermeld.

En stel er worden spelers uitgesloten omdat ze niet voldoen aan de criteria, hoe gênant is het voor de kersverse Nederlandse kampioen om vervolgens op het eerst volgende toernooi volledig ingemaakt te worden door een uitgesloten deelnemer. Kortom, we snappen dat de regels aangepast moeten worden, maar dan wel op een andere manier. Maak dan bijvoorbeeld NK titel verbonden aan de ranking tijdens het circuit. Degene met de meeste punten heeft gewonnen. Bijkomende voordeel daarbij is, dat lange speeldagen, zoals nu voorgesteld op het komende NK, zijn uitgesloten. Daar er nimmer toernooien zijn waar zowel en de mix als de dubbel gelijktijdig worden gespeeld.

Terugkomend op de lange speeldag, kan de werkgroep ook een classificatie instellen. Nu mag en kan iedereen met een ingegroeide teennagel deelnemen aan het de wedstrijden en dus ook aan het NK. Deze spelers staan met twee vingers in hun neus op de baan tegenover spelers die qua conditie en fysieke gesteldheid niet kunnen tippen aan de tegenstander. Voor de eerste groep spelers maakt het niet uit om te moeten spelen van 09:30 uur tot maximaal 20:00 uur. De tweede groep vraagt veel te veel van het lichaam en pleegt roofbouw welke niet verantwoord is. Daar zou eens aandacht voor moeten zijn en als je dan toch regels wilt stellen aan het NK, dan zul je ook alleen die deelnemers moeten laten deelnemen die geclassificeerd zijn door Gehandicaptensport Nederland. Wel zo eerlijk toch!

Toch wensen wij de deelnemers een sportieve strijd toe en een goede training in de aanloop naar het NK.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *