Nieuwsbrief februari van de parabadminton werkggroep badminton Nederland

Nederlands Kampioenschap Para-Badminton

zaterdag 25 april 2020 in Veenendaal

Op zaterdag 25 april aanstaande wordt in Sporthal Oost te Veenendaal door Badminton Nederland i.s.m. met Badminton Duovereniging Veenendaal het Nederlands Kampioenschap Para-Badminton georganiseerd. Voor de oplettende lezer, ja dit is een week later dan eerder in de kalender en nieuwsbrief aangegeven. Helaas hebben we moeten schuiven vanwege organisatorische uitdagingen. De wedstrijden starten om 09:30 uur en wij verwachten rond 20:00 uur (maximaal 21:00 uur) de prijsuitreiking te verrichten.

Het NK Para-Badminton vindt plaats op 1 dag, waarbij alle categorieën en onderdelen gespeeld worden; in de categorieën Rollers, Staanders en Kleine mensen (KM) worden de onderdelen mannenenkelspel (ME), vrouwenenkelspel (VE), mannendubbelspel (MD), vrouwendubbelspel (VD) en gemengd dubbelspel (GD) gespeeld. De categorie Zitters spelen enkelspel en dubbelspel.

Afhankelijk van het aantal inschrijvingen wordt in een A en B klassen in het enkelspel gespeeld. De keuze om in A en B klassen te spelen wordt genomen na sluiting inschrijving. Het speelsysteem is in principe poule of poule-afval systeem, bij minder dan 6 inschrijvingen in een onderdeel wordt standaard in poule systeem gespeeld. In MD, VD en GD bestaat de mogelijkheid dat er gekozen wordt voor een afvalsysteem. Maatgevend voor die keuze is het totaal aantal partijen dat een speler zou moeten spelen als er overall poule of poule-afvalsysteem gespeeld zou worden.
Je kunt voor 3 onderdelen inschrijven.

Gestelde voorwaarden voor deelname:

 • Conform de Uitvoeringsregeling Para Badminton Circuit dien je aan 3 toernooien te hebben deelgenomen om te kunnen spelen op het NK. Deze regel valt feitelijk niet correct toe te passen. Er zijn teveel mogelijkheden, een aantal spelers heeft vanwege blessures langere tijd niet kunnen spelen en mogelijk leidt deze regel er toe dat er onderdelen in het geheel niet gespeeld kunnen worden.
  Voor dit NK kijken we naar het aantal gespeelde toernooien en verzoeken spelers die op de ranglijst na het toernooi van Redeoss aan minder dan 3 toernooien hebben deelgenomen een mail te sturen aan de werkgroep (avalentijn@badminton.nl) met de vraag dispensatie te verlenen o.b.v. de in de mail aangegeven reden(en). Er zal coulant met het verzoek worden omgegaan.
 • Promotie/degradatie in het enkelspel voor de A en B klasse. Ook deze regel werkt pas zodra er voldoende deelnemers in een categorie/onderdeel zijn ingeschreven. Regelmatig hebben we in het circuit klassen dienen samen te voegen, waardoor het voor het NK lastig wordt hier goed mee om te gaan.
  Daar waar de organisatie van het NK van mening is dat het voor een speler verstandiger is om in een andere klasse in te schrijven dan waarvoor ingeschreven is, wordt dat met betreffende speler overlegd.
 • Dames en heren spelen op het NK in hun eigen categorie, er is geen dispensatie mogelijkheid.
 • Het opgeven van “partner wanted” kan. De organisatie zal haar best doen om zoveel mogelijk spelers met dit verzoek te koppelen.

Inschrijven voor het NK kan vanaf aanstaande woensdag 26 februari via deze link.

Voorwaarden deelname NK (toekomst)

Zoals uit het vorige bericht mag blijken hebben wij, mede naar aanleiding van een aantal meedenkende spelers, overlegd m.b.t. het stellen van regels voor deelname aan het NK. Nu wij een seizoen verder blijken deze regels slechts beperkt toepasbaar. Wij vragen ons dan ook af of het wel het juiste middel is om het NK te kunnen spelen.

Om dit beter te kunnen inventariseren zal er tijdens het NK een enquête worden gehouden. Indien gewenst kan de enquête ook gemaild worden. De resultaten worden in de maand mei gepubliceerd/rond gemaild. Mede afhankelijk van de resultaten zullen we in juni een besluit nemen over de voorwaarden voor deelname aan het NK.

Kalender 2020 – 2021

Om de kalender voor het komende seizoen definitief te maken, verzoeken wij verenigingen die een toernooi organiseren of willen gaan organiseren de datum voor hun toernooi uiterlijk 29 maart aan de werkgroep (avalentijn@badminton.nl) door te geven.

Het Utregs Toernooi is op zoek naar een andere maand om haar toernooi te organiseren. Gezien zij de combinatie van valide en minder-valide sporters in 1 evenement in stand wil houden, wordt gezocht naar een maand buiten de reguliere (valide) competitie. Indien er een vereniging is die eveneens wil veranderen van periode/maand, laat het de werkgroep dan weten.

Voorlopige indeling
September – vrij
Oktober – Limburgs Para-Badminton Toernooi
November – Duinwijck Para-Badminton Toernooi (nog in beraad)
December – vrij
Januari – Utregs Toernooi (verplaatsen gewenst)
Februari – Doesburg Para-Badminton Toernooi
Maart – Redeoss Para-Badminton Toernooi
April – Nederlands Kampioenschap
Mei – Shuttle Up Para-Badminton Toernooi
Juni – Bever Para-Badminton Toernooi
Juni – Paragames Breda

Redeoss Para-Badminton Toernooi 2020

Op zondag 15 maart wordt het Para-Badminton toernooi van Redeoss in Delft gespeeld.
De inschrijving staat nog open tot en met zondag 1 maart open.
Alle categorieën en de onderdelen enkelspel en gemengd dubbelspel worden gespeeld.

Mee spelen? Schrijf je dan in hier in.

Ondersteuning werkgroep

De werkgroep komt handen (en tijd) tekort. Voornamelijk op het gebied van communicatie (nieuwsbrief / facebook) is de werkgroep van mening dat er veel te verbeteren is. Het gaat dan voornamelijk om:

 • actief informatie verzamelen
 • Para-Badminton Team NL informatie
 • toernooi aankondigingen, voor- en nabeschouwingen
 • interviews met spelers
 • zelf stukjes schrijven
  Verder overwegen wij een aantal nieuwsitem te gaan combineren met de reguliere nieuwsbrief van Badminton Nederland en een specifieke Para-Badminton nieuwsbrief per 2 of 3 maanden te maken.
  Heb jij interesse om ons te ondersteunen, meld je dan bij Han van der Vliet (hvdvliet@badminton.nl of via messenger / whatsapp).

Van nieuwsbrief afmelden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *