Rackets - vervolg

Ingebouwde of Extern T-stuk

 

Als je van plan bent een badminton racket te kopen, let er dan op dat de racket een ingebouwd T-stuk (T-joint) heeft. Een ingebouwd T-stuk maakt je slagen preciezer, harder en zorgt ervoor dat je racket langer meegaat.

 

Vorm Racket Blad

 

Verder zijn er ook twee soorten vormen van het blad:

 • Isometrisch / afgerond (isometric).
 • Ovaal (oval)

 

afbeelding van Badminton sport racketvorm

De meeste oude badminton rackets hebben een ovaal racketblad. De personen die hiermee spelen houden van de kracht die geconcentreerd zit in de sweetspot (de plaats van het blad waar je de shuttle het best raakt). Bij isometrische rackets is de sweetspot een stuk groter. Hierdoor hoef je de shuttle minder precies te raken om toch nog een goede slag te hebben. De kracht van isometrische rackets is hierdoor wel iets minder. Beginners kopen best een isometrisch badminton racket.

 


Lengte

Een derde punt is de lengte van een racket. Rackets met de aanduiding “long” zijn 10 mm langer dan gewone rackets. Het is geen immens verschil, maar met langere rackets heb je een groter bereik en kan je meer swingkracht opwekken. Voor jonge spelers (- 9 jaar) bestaan er ook kortere rackets (in 2 verschillende lengtes). Voor minibad-tornooien is het zelfs verplicht om met een dergelijke racket te spelen.

Gewicht en materiaal

Iets wat onmiddellijk opvalt als je een racket vast neemt, is het gewicht. Een lichte racket is wendbaarder en makkelijker om mee te spelen. Momenteel bestaan er al rackets van 70 gram! Een lichtere racket heeft echter niet alleen voordelen: als je een te lichte racket koopt, zal je er weinig slagkracht uit kunnen halen (je slagen zullen dan niet hard gaan). Er bestaan verschillende gewichtsklassen:

 • 1U: >95g
 • 2U: 90-94g
 • 3U: 85-89g
 • 4U: 80-84g

Het gewicht van een racket wordt natuurlijk bepaald door het gebruikte materiaal. De lichtere rackets worden doorgaans gemaakt van grafiet (carbon of graphite in het Engels) en de zwaardere van aluminium of metaal. Soms worden rackets ook verstevigd met andere materialen, zoals bvb. titanium of maken ze gebruik van een speciale structuur. In het algemeen geld dat rackets van grafiet sneller stukgaan en een botsing met een stalen racket zelden overleven.
Conclusie gewicht / materiaal:

 • een lichte racket is wendbaarder (beter voor snelle acties zoals in het dubbelspel en voor verdediging)
 • met een zwaardere racket kan je harder slaan (goed voor smashes en clears)
 • rackets van grafiet breken sneller (bvb. wanneer je tegen het racket van je partner staat)

Balans

Een andere factor die de eigenschappen van je racket bepaalt is de balans. Er zijn 3 categorie├źn:

 • zware kop (head heavy): dit betekent dat er meer gewicht zit in het blad van je racket. Hierdoor zullen je slagen krachtiger zijn, maar je verdediging wordt slechter omdat je racket minder wendbaar is.
 • even balans (even balance): bij dit soort rackets is het gewicht gelijkmatig verdeeld. Ze vormen een soort van gulden middenweg tussen de rackets met een lichte en zware kop.
 • lichte kop (head light): rackets met een lichte kop zijn zeer wendbaar en zijn daardoor erg goed voor verdediging en snelle acties. Om hard te slaan zul je echter veel polskracht nodig hebben.

Conclusie balans:

 • zware kop = aanvallend (hardere slagen, slechtere verdediging)
 • even balans = een middenweg tussen de andere twee
 • lichte kop = verdedigend (snelle acties en goede verdediging)
Badminton sport racketbalans

Flexibiliteit

De flexibiliteit (soepelheid of buigzaamheid) van een racket bepaalt in grote mate de handelbaarheid en de eigenschappen van een racket. Dit wordt doorgaans aangeduid met Engelse termen zoals flex, medium flex, stiff, extra stiff. In het algemeen geld: hoe soepeler de racket, hoe makkelijker het is om ermee te spelen. Omdat de racket meebuigt heb je iets meer tijd om de shuttle terug te slaan. Door het zogenaamde wipeffect gaan je slagen ook makkelijk ver, maar dit gaat wel ten koste van de nauwkeurigheid van je slagen. Soepele rackets zijn ook iets makkelijker om mee te verdedigen. Stijvere rackets bieden een betere controle, maar het kost meer kracht om harde slagen te produceren. Wanneer je echter veel kracht hebt zal je merken dat je harder kan slaan met een stijve racket.
Conclusie flexibiliteit:

 • soepel = makkelijk mee te spelen (ook verre slagen), goede verdediging, minder nauwkeurig
 • stijf = goede controle, maar meer kracht vereist (voor harde slagen)

Onze sponsoren